Jézus így szólt az asszonyhoz:

„Leányom, a hited megtartott téged: menj el békességgel,

és bajodtól megszabadulva légy egészséges!”

(Mk 5,34)

Böjt 2020. Mi is a tennivalója egy evangélikusnak ebben az időszakban? Miért pont negyven nap? Mi fog változni utána? Talán az első kérdésre legnehezebb a válasz. A böjti időszakban Istennel és magunkkal kell foglalkozni. Milyen a kapcsolatom, és egyáltalán van-e kapcsolatom?

 

Gyakran hangzik el a lelkészi hivatalunkban a kijelentés: Meg vagyok keresztelve! Olyan büszkén jelentik ki, mintha pecsétként ott lenne a homlokukon jelként, és a szívükön. Ám a beszélgetésben tovább haladva derül ki, hogy ez egy szülők által mesélt emlék csupán. A szülő ennek a tradicionális kötelességének eleget tett, de már nem irányította gyermekét a konfirmáció felé sem.

 

Gyakran vannak komoly, de meddő beszélgetéseim a hittanosok és konfirmandusok szüleivel is. Ezek során az derül ki, mintha az egyházi hétvégék – gondolok itt a programjainkra – borítanák fel a családok hétvégéjét. Azonban, ha mégis elhozza a szülő ezekre a gyermeket, akkor hozzá teszi, hogy „nem volt egyszerű” azt megszervezni. Lelkészként meg szoktam említeni, hogy nem az én kedvemnek tesznek eleget, hanem gyermekük Isten-kapcsolatát segítik elő.

 

Isten-kapcsolat. A böjt lehet az az időszak, amikor Isten közelébe kerülhetünk. Higgyük el, hogy szükségünk van rá. De mit tegyünk? Azt tanácsolom, kezdjük el olvasni naponta, fejezetenként az egyik evangéliumot. A felvetődött kérdésekre keressük, és találjunk is meg a válaszokat. A Google sokat képes ebben segíteni. Vagy keressük meg lelkészünket, hívjuk fel, írjunk neki. Mélyítsük el imádságainkat, kiért és miért kell imádkoznunk.

 

Az idei böjtre különösen rányomja bélyegét a kínai-vírus terjedése, amit ismételten nem a helyén kezelnek. Ilyen tömeghisztériát én még nem éltem meg. Üres és hiányos polcokat láttam én már, de nem az elmúlt harminc évben. Miért és kinek jó ez? És akinek tényleg szüksége van segítségre, megkapja? Sorjáznak az elektronikus levelek, és azokat szólítják meg, akik az elmúlt két hétben fertőzött területen jártak, vagy onnan érkezővel találkoztak. Van olyan vállalat, ahova két hétig nem szabad bemenni dolgozni, vagy egyetemre órát látogatni.

 

Itt a vírus a közelünkben. És mi – megkeresztelt keresztények – mit tudunk tenni ebben az összetett helyzetben? Erősödjünk meg Istenben és az Ő Fiában, aki képes gyógyulást hozni.

 

Igeversünk egy hosszabb szakasz része. Arról a többek által gyógyíthatatlan asszonyról szól, aki csodás módon Jézus ruhájának az érintésével gyógyult meg. Hitt abban, hogy ennyi is elegendő. Mese! Mese?

 

Talán ez a negyven nap segít ennek a tisztázásban. Ez a bibliai szám többször fordul elő a Szentírásban, és alatta nagy dolgok történnek Isten és az ember között. A számmal kapcsolatos történetek tanúsága szerint az, aki Vele tölti el ezt az időt, az megmenekül.

 

Kedves Olvasó, ki fogod próbálni? Őszinte szeretettel ajánlom, hogy csináld végig, és a Szentlélek meg fogja nyitni előtted a nagyhét csodálatos mélységét és magasságát a virágvasárnapi hozsánnától a kereszten át az üres nyitott sírig. Hited meg fog tartani téged? Megváltozhat az életed. A tested és a lelked is egészséges lehet!

 

 

Jakab Béla parókus lelkész

A hálatelt szívű adakozónak gondja van a szeretteire, a látható egyház fenntartására, szükségeire!

„A jókedvű adakozót szereti az Isten.” (2Kor 9,7)Kedves Olvasó, beszélgessünk egy kicsit, és legyünk nagyon őszinték. Szereted a gyülekezeti hirdetéseket? Amikor vasárnapról-vasárnapra – néhány percben – beszámol a lelkész az elmúlt hét történéseiről és a jövő hét...

Miért jó a világnak hogy megszülettél?

„Mert Isten minden teremtménye jó, és semmi sem elvetendő, ha hálaadással élnek vele.” (1Tim 4,4) Minden hónap egyik péntek délelőttjén összegyűlnek az óbudai keresztény felekezetek képviselői ima-reggelire. Lehetne ez a mondat egy újság szalagcíme is, mert sajnos...

Mit jelent a rendszeres imádság? Reggel és este, vagy naponta többször? 🙏

„Áldott legyen Isten, mert nem utasította el imádságomat, szeretetét nem vonta meg tőlem.” (Zsolt 66,20)Imádság. Egy másik elcsépelt egyházi téma? Vagy mégsem? Az imádság ugyanis beszélgetés Istennel. Az a hívő ember, aki rendszeresen beszélget mennyei Atyjával. Mit...

Azért imádkozom, hogy vonzó hatalma minél többeket érjen el!

Jézus Krisztus mondja: „Ha felemeltetem a földről, magamhoz vonzok mindeneket.” (Jn 12,32)Vonzás és mágnes.   Mágnesesnek nevezzük azokat a testeket, melyek környezetükben mágneses mezőt hoznak létre. A mágneseknek mindig két pólusuk van (északi és déli), a...

Hogy miként éljük meg életünk ismeretlen éveinek a számát, az tőlünk függ!

„Életünk ideje hetven esztendő, vagy ha több, nyolcvan esztendő, és nagyobb részük hiábavaló fáradság, olyan gyorsan tűnik, mintha repülnénk.” (Zsolt 90,10)Napok, hónapok, évek. Születés. Halál. Kor. Hány éves vagy kedves Olvasó? Mit szólsz Dávid megállapításához? Az...
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
Instagram